20100117

照屋勇賢


1973-ban született Okinaván, jelenleg Brooklynban él és dolgozik.
1996-ban végzett a Tama Art University-n Tokyo-ban, majd 1999-ben a Maryland Institute Colleage of Art következett Baltimore-ban és 2001-ben a School of Visual Art New York-ban.
Éles érzékkel közelíti meg munkáiban a mindannyiunkat körülvevő mindennapi környezetünket.
Alapanyagai többnyire modernek de többnyire tradicionális kézműves technikát használ.


Kedvencem Notice Forest project-je, amiben az erdők és a hétköznapi tömegfogyasztási cikkek között próbál kapcsolatot keresni.
Mert mi jellemezné jobban a mai társadalmat, mint a mindenhol jelenlévő gyors-éttermek, áruház-láncok tömege.
Ezen cégek papírzacskóit felhasználva-melyek az erdők pusztításának, így a környezet rombolásának is jelentékeny okozói- kísérli meg életre kelteni, feltámasztani a minden papírban ott szunnyadó Fa lelkét.

Ezen tematikájú alkotásain érezhető számomra legjobban Arisztotelész természet filozófiája, mely nem ismer abszolút keletkezést és enyészést, csakis minőségi változást fogad el, miszerint a potencia vagyis a mindenben jelen lévő lehetőség hogyan, milyen fejlődés, aktus útján válik valósággá, mi az ami végül megvalósulhat. -na jó, ez rendkívül pongyola -.-"
Például egy makk magában rejti a tölgyfa potenciáját, de hogy milyen tölgyfává nő, mi és hogyan valósul meg ebből a potenciából, abban döntő szerepet játszanak a makkot körülvevő külső- és belső körülmények is, és maga az átalakulás, a fejlődés aktusa, hasonlóképp egy kifejlett tölgy szintén magában foglalja a makk potenciáját is. - de nem biztos hogy terem is makkot, mer' jönnek a csúnya gépek és kivágják, hogy buta, lusta haspókok becsomagolt hamburgert tudjanak enni vagy hazavinni... :P
Teruya többek között gyors-éttermi papírzacskókat, könyveket, wc-papír gurigákat próbál ezért életre kelteni, hiszen e filozófia szerint ezek a hétköznapi termékek éppígy magukban rejtik a fa potenciáját- lévén papírból vétettek =)-, melyet az ember művészi érzéke, érzékenysége képes feltámasztani "poraiból". ^^
Széééééééép! *________*

1 comment: